HAKEN

Sterre en Maja haken er op los!

Vandaag namen Sterre (derde leerjaar) en Maja (vierde leerjaar) deel aan mijn eerste initiatienamiddag haken voor kinderen. Gedreven als ze waren, gingen ze vliegensvlug aan de slag met vingerhaken.

Maja is linkshandig, dus ik had me goed voorbereid op het aanleren van links haken, maar al snel gaf ze aan dat rechts haar toch beter lag. En dus haakte ze de ganse namiddag verder rechts! Bye bye voorbereiding…

Al gauw wilden ze een echte haaknaald in de hand houden, al was het voor hen wel moeilijk om met duim en wijsvinger een fijn bekje te maken om de naald te hanteren. Ze haakten een mooie lange ketting van lossen, die versierd werd met allerlei bedeltjes en bloemetjes.

Beide meisjes kenden elkaar enkel oppervlakkig – ze zitten op dezelfde school – en binnen een wip begonnen ze plannen te smeden om hun vriendinnetjes ervan te overtuigen dat haken helemaal niet ouderwets is. ‘Wacht tot ze zien hoe show onze armband is!’ Grappig om ze zo bezig te horen. Maar ze hebben wel gelijk. Het is niet evident om jongeren en/of kinderen ervan te overtuigen dat handwerk echt wel leuk is.

Na een uurtje hadden ze hun armbandje afgewerkt. En of ze er fier op waren! Ze organiseerden meteen een gans toonmoment.

20170301_140754a.jpg

‘Wat gaan we nu maken?’ vroegen ze nieuwsgierig. Ik liet hen een foto zien van een schaapje, en ze waren meteen verkocht.  Alletwee gaven ze duidelijk aan dat een schaap alleen maar wit kan zijn, dus werd de witte Catania katoen bovengehaald. Met haaknaald 3,5 mm is dit best wel verfijnd werken voor zo’n jonge meisjes, maar wonder boven wonder, ze konden er aardig mee overweg.

Ze haakten een wit lapje met vasten, dat de buik zou worden.We hadden nog twee uur om het schaapje te voltooiien. Als dat maar zou lukken…. De meisjes zagen hun werkje vorderen, maar hun geduld werd wel op de proef gesteld. Beurtelings haakten we een toertje, dan de meisjes, dan de juf, dan de meisjes, dan de juf, … Tussendoor maakten ze al pootjes en een pomponnetje voor de staart. Zo slaagden ze er in om met een half uurtje vertraging de haaknamiddag af te sluiten met én een unieke armband, én een schattig schaapje in hun hand.

20170301_163035a

Maja en Sterre waren zeer blij dat ze zo’n creatieve namiddag hadden kunnen doorbrengen. Hopelijk haken ze thuis nog wat verder, nu ze de smaak te pakken hebben.

Morgen komen er twee meisjes op brei-initiatie. Ik kijk er al naar uit om opnieuw zo’n enthousiaste meiden over de vloer te krijgen!

 

Advertenties

4 gedachten over “Sterre en Maja haken er op los!

  1. Werken met kinderen kan heel dankbaar zijn maar ontzettend vermoeiend! Ook ik probeer hier met Liene af en toe wat te knutselen, maar een kind van 2,5 heeft nog maar weinig geduld en is haar interesse snel kwijt, maar ik geef niet op!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s