BREIEN·sokken

Sockmadness

Wat is Sock Madness?
Sock Madness , oftewel sokkengekte, is een internationale sokkenbreiwedstrijd, gebaseerd  op een basketbalwedstrijd genaamd ‘March Maddnes’. Ik had er al veel over horen praten het afgelopen jaar, en ontdekte dat ik toch wel wat mensen kende die daaraan meededen, en mij tegelijk aanspoorden om dit ook eens te doen. “Waarom ook niet?”, dacht ik. Sokken breien is namelijk een van mijn specialiteiten :-).

Dit jaar is al de 11de maal dat men de Sock Madness organiseert. Je kan deelnemen door je voor 1 maart te registreren via Ravelry. Als je graag ook deze uitdaging aangaat, stip dit dan alvast maar in je agenda voor februari 2018 aan. Want niet (tijdig) geregistreerd, is niet meedoen.

De wedstrijd houdt in dat je binnen een bepaalde tijd een opgelegd sokkenpatroon breit. Haal je die tijd niet, dan kan je nog als Cheerleader bij de wedstrijd blijven, maar heb je geen verplichtingen meer, behalve je team ondersteunen :-).  Eenmaal je de kwalificatieronde door bent, krijg je alle nieuwe sokkenpatronen van zodra ze verschijnen. Later worden deze betalend voor de niet-deelnemers.

Dat de wedstrijd een succes is, bewijst het aantal deelnemers: 592 mensen van over de hele wereld die in dezelfde tijdsspanne dezelfde sokken breien. Hoe zot is dat!

Er zijn 7 rondes met opgelegde patronen, voorafgegaan door een opwarmingsronde en een kwalificatieronde. De opwarmingsronde had ik al gemist, maar was eerder bedoeld als ‘gadget’ voor de toekomstige deelnemers. Niets verloren dus. Voor de kwalificatieronde kregen we 2 weken de tijd om de twisted madness sokken te breien. Dat was nog niet zo erg, dat lukte me vrij vlot.

De twisted madness sokken:

20170309_154224

Deze twisted madness sokken waren vooral ‘madness’ omwille van het patroon. Helaas kan ik er niet meer over kwijt, want volgens het wedstrijdreglement is het verboden om hierover uit te wijden.

Wat heb ik bij deze sokken geleerd?

 • ze zijn van boven naar onder gebreid
 • met een top down fleegle heel
 • een ontzettend stroeve steek om te breien
 • en er kruipt heel veel wol in.

Normaal heb ik tot maat 44 voldoende met 100 g sokkenwol. Voor mijn maat (42) had ik echter een tekort… en in mijn immense sokkenwolvoorraad zat niet meer dezelfde kleur. Gelukkig laat men dan wel toe dat je de tweede sok verder afbreit in een andere kleur. Zo behaalde ik dus toch nog keurig de limiet en kon ik rustig op zoek gaan naar hetzelfde oorspronkelijk garen.

Na de kwalificatieronde werden de overblijvers ingedeeld in diverse teams (een 16-tal) met in elke groep +/- 37 leden. Een paar dagen voor het nieuwe patroon verschijnt, krijg je een materiaallijst, en weet je dat je je klaar moet houden. Eenmaal de mail met het patroon binnen, heb je opnieuw 2 weken de tijd om het sokkenpaar af te krijgen, maar….. enkel de eerste 32 personen gaan door naar de volgende ronde…. (daarna de eerste 24, de eerste 18, … en zo verder tot er maar 1 overblijft)

Ja, en wat doe je dan? Rustig breien binnen de voorziene tijd en het risico lopen dat er al 37 eerder klaar zijn als jij? Of ervoor zorgen dat je zeker naar de volgende ronde mag? Ik koos voor het laatste. Hoewel mijn aanvankelijke bedoeling was, om veel patronen te zien, veel nieuwe dingen te leren, en vooral mee te doen voor de lol, sloop de competitiedrang stilaan in mij, en ik breide, breide, breide,…. dat de stukken er haast af vlogen :-).

Op dag 5 leverde ik dit paar in:

De Dropped Madness sokken:

20170324_094142.jpg Wat heb ik hierbij geleerd?

 • de sokken zijn van teen naar been gebreid
 • met een afterthought heel
 • en een bijzondere, elastische afzetmethode
 • en dat haast en spoed zelden goed is!

Mijn eerste sok van dit paar was zeer snel klaar, alleen was ik vergeten dat het patroon aan het beenstuk zowel voor- als achteraan moest gebreid worden… Dus anderhalve dag gewerkt voor niets… Terug naar af… Toen had ik het wel even moeilijk om toch verder te doen, eerlijk gezegd.

Het is duidelijk dat de Sock Madness 11 vooral met kleuren breien zal zijn.

Naarmate de wedstrijd vordert, en je in verdere rondes terechtkomt, worden de te breien patronen complexer. Ik ben echt benieuwd wat dit dan allemaal nog gaat worden!

Aangekomen bij de 7e ronde zal er van elk team nog één deelnemer over zijn die het onderling ‘uitvechten’. Maar dan ben ik al zeker een tijdje uit de wedstrijd gehaald.

Het tempo waartegen de meesten breien, is onnoemelijk hoog.  Amper twee dagen na verschijning van het eerste patroon (Twisted Madness) waren er al 11 mensen van mijn groep klaar. Volgens mij was hun nachtrust dan toch wel érg kort!

Je moet je, zoals in elke wedstrijd, aan een aantal regels houden, waaronder publicatie van foto’s op Ravelry in de positie zoals zij het wil, van bij het begin van de kous tot en met het volledige einde. Je mag geen zaken prijsgeven over de patronen, zelfs geen link delen naar een patroon. Je moet via foto’s aantonen dat je het vereiste toerenaantal effectief hebt gebreid, dat de hiel mooi gebreid is, en zo voort, en zo voort. Ja, er wordt naast het breien zelf toch wel een redelijke inspanning verwacht van de deelnemers. En echt, ze zijn streng, hoor. Enkele rondes te weinig gebreid, een mindering anders uitgevoerd dan voorgeschreven, … is huiswerk hermaken of (onmiddellijk) gediskwalificeerd.

Wat ook nog leuk is om weten, is dat je soms ook een bonuspatroon krijgt. Maar dat leg ik voorlopig gewoon aan de kant. Alsof je na die intensieve breiperiode nog zin hebt om nog een paar te breien, wachtende op de volgende ronde…. nee bedankt. Maar de ‘echte’ deelnemers laten het niet koud worden, hoor, en hebben nu al hun bonuspatroon haast omgezet. Echt maf!

Ik ben al zeker dat ik naar de tweede ronde mag gaan, maar dat kan evengoed de laatste zijn. We nemen het zoals het komt, zal ik zeggen. Ik hou je zeker op de hoogte !

Advertenties

Een gedachte over “Sockmadness

 1. Voor mij is het het tweede jaar dat ik meedoe, en ik heb me voorgenomen me niet ‘zot’ te laten maken (alhoewel dit impliciet wel in de naam zit). Ik vind het vooral leuk om nieuwe dingen te leren. Vorig jaar geraakte ik tot in ronde 5, en kleurinbreiwerk was pas het 6de patroon. Ik heb toen moeten afhaken wegens een overbelaste pols. Ik zie wel dit jaar…proficiat met de sokken, en nog veel plezier met het vervolg!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s