BREIEN·sjaals en stola's

Sjaals en omslagdoeken in diverse vormen

Als je een sjaal of een omslagdoek wil breien, kan je verschillende kanten op. Letterlijk!

Ik wil jullie hier even een overzichtje geven van de meest voorkomende vormen. Het zijn basisvormen, die je natuurlijk naar eigen inspiratie kan bewerken met een patroontje, kleuren, een rand eromheen of wat je ook maar wil.

De meest eenvoudige sjaal is de driekhoekssjaal (triangular shawl). Je begint met enkele steken op te zetten, en je meerdert in de heengaande naald zowel links en rechts 2 steken, als in het midden 2 steken. In de teruggaande naald meerder je enkel links en rechts.driehoekssjaal

Eenmaal je de gewenste diepte hebt bereikt, kant je alle steken af. Of je breit er nog een mooi ajourboordje aan. Een zeer mooi voorbeeld hiervan is de Camomille Sjaal.

(Bron: http://www.ravelry.com/patterns/library/camomille; kooppatroon)

Een variant op de driehoekssjaal is de halfronde sjaal (semi-circular shawl). Het systeem is hetzelfde: je meerdert 4 steken in de heengaande naald en 2 steken in de teruggaande naald. De te meerderen steken bevinden zich links en rechts van elke naald. De 2 extra steken in de heengaande naald worden niet in het midden gebreid (zoals bij de driehoekssjaal) maar op twee afzonderlijke punten tussen het midden en de buitenkant. Je sjaal krijgt hierdoor een mooie afronding.

halfrondesjaal.jpg

Meerdere afzonderlijke punten kan ook. Het is heel netjes als je er meteen een ‘gaatjesrij’ van maakt, zoals je op bijgevoegde foto kan zien.  Ook hier kan je naar believen een rand breien ter ‘afronding’.

(Bron: http://www.ravelry.com/patterns/library/half-circle-shawl-2; gratis patroon)

De zijdelingse sjaal (side-to-side shawl) wordt gebreid van punt naar punt. Dit gebeurt door om de twee naalden aan dezelfde kant 1 steek te meerderen. Dit doe je totdat je de gewenste diepte hebt bereikt, en daarna ga je aan diezelfde kant om de twee naalden 1 steek minderen. Ook super eenvoudig dus.

zijdelingsesjaal

Deze Baktus sjaal, gebreid door Lize van Made By Lilo, is er een mooi voorbeeld van.

(Patroon is gratis via deze link).

De halve maan sjaal (crescent shawl) is iets wat ingewikkelder om in de gaten te houden. Je start ook met enkele steken, en dan ga je meerderen. Elke naald meerder je dubbel aan de goede zijde (+ 4 steken) en aan de achterkant meerder je gewoon (+2 steken). De meerderingen gebeuren steeds op dezelfde plaats.halvemaansjaal

Patroon gratis te downloaden op deze link.

 

Ook leuk om te doen is de asymetrische sjaal (asymetrical shawl). Je start op 1 punt en je meerdert aan 1 kant op het einde in de heengaande naald. In de teruggaande naald meerder je op dezelfde plaats, en brei je twee steken samen op het einde van de naald.  De sjaal uit deze post werd zo gebreid.

SONY DSC
Silverleaf van Lisa Hannes (kooppatroon)

Niet meer basissjaal te noemen, maar wel verrassend om te breien, is de modulaire, geometrische sjaal (modular geometric shawl). Deze sjaal bestaat uit 3 te breien modules. Elke module brei je 2 maal. Ik hoop dat de tekening een beetje duidelijk is.

modulairesjaal.jpg

Je start met de eerste module  zoals bij een klassieke driehoekssjaal. Op een bepaald moment mag je niet meer meerderen aan de zijkanten, en dan ben je bij module 2 aanbeland. Deze eindigt in een punt, waarje aan de zijkanten moet minderen. De twee eerste modules vormen het linker- en rechter gedeelte van deze langwerpige sjaal/stola. Ze worden samengevoegd door het breien van module 3. Daarbij brei je als het ware een driehoek naar de zijkant van de rechte sjaal. Bovenaan de driehoek komt de afkanting.

Deze vorm van sjaal is sinds kort door vele van mijn brei-collega’s/-vriendinnen gekend, omdat er recent een Mystery KAL georganiseerd werd door Joji Knits, en velen hieraan deelnamen (spontaan of onder breidruk van elkaar 🙂 ). Er werd met verschillende kleuren gewerkt, vooral recht gebreid, een stukje lace, en dit resulteerde in indrukwekkende resultaten.  Ik laat je de evolutie van de sjaal zien:

004 (2)
Een stukje van module 1
014
De twee delen van module 1 omgekeerd tegen elkaar gelegd. Ik wist toen nog niet hoe de vorm van de sjaal verder zou evolueren.
051
Modules 1 en 2 zijn klaar.
061.jpg
De sjaal wordt aan elkaar gebreid via de twee driehoeken van module 3.
089.jpg
De afgewerkte sjaal. Nog even een badje in en opspannen en hij was klaar.

Zo, ik hoop dat ik jullie wat inspiratie heb kunnen geven door een kijkje te nemen in de basisvormen van de sjaals en omslagdoeken. Veel breiplezier!

 

 

 

 

 

 

Advertenties

4 gedachten over “Sjaals en omslagdoeken in diverse vormen

  1. Heeeeel leerrijk Anneke! De meeste kende ik, maar ik breide ze nog niet allemaal of kende niet alle juiste benamingen ervan. Top! We hebben nog veel handen tekort en veel tijd om alles uit te testen!!

    Like

  2. Ooit stelde ik mijn persoonlijk breidoel op ‘alle vormen van omslagdoek’ breien. Ik heb dus nu ook een ronde en een vierkante sjaal. Maar eerlijk gezegd, ik draag liefst een rechthoekige. Jouw startingpoint is mooi geworden met die krachtige kleuren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s