BREIEN·mutsen en wanten

Latvian Mitten Knitting Retreat (1)

Het Latvian Mitten Knitting Retreat “Let’s Knit in Kurzeme” zit er intussen op. Tijd om jullie mee te laten genieten van mijn belevingen in Letland.

Knipsel

082

 

De eerste keer op breireis. De eerste keer met het vliegtuig… het was me wat!

We vertrokken op woensdag 6 september met 5 Belgische breidames vanuit Charleroi naar Riga, waar we de volgende dag van start gingen met het breikamp, samen met nog 20 andere deelnemers uit verschillende landen.

Het was al behoorlijk laat toen we aan ons hotel aankwamen. Nog vlug een hapje eten in een cosy restaurantje , waar het snel duidelijk was wat het symbool is van Riga: de haan.  Overal waar je keek, stonden hanen in allerlei formaten en materialen. Deze viel ons het meeste op:

084

De sfeer zat er meteen goed in!

De volgende dag werden we om 10.00u verwacht in Sena Klets, letterlijk de ‘opslagplaats’ voor de nationale kostuums van Letland, en tegelijk ook een shop met Letse wanten en alles wat er mee te maken heeft. Neem eens een kijkje op hun website: http://www.senaklets.lv/, of geniet mee van het interieur aan de hand van deze foto’s:

 

Na een toelichting van een goed half uur was het tijd om aan onze reis van de dag te beginnen: van Riga naar Saldus, en van Saldus naar Liepaja.
Groepsfoto:

063
Groepsfoto aan Sena Klets. De Letse dame op de eerste rij, uiterst rechts, met rose sjaal, (Ziedite) vergezelde ons van ’s morgens tot ’s avonds gedurende de ganse reis.

Knipsel1

De trip naar Saldus nam bijna twee uur in beslag. Vooraleer we aan onze eerste workshop begonnen, konden we onze beentjes strekken en onze maagjes vullen met plaatselijk lekkers. Landelijker kon onze lunchplek niet zijn!

 

We werden werkelijk overrompeld door de gastvrijheid van het Letse echtpaar. In traditionele kledij serveerden ze ons een soort soep met brood, en daarna een fruitig dessert. Ik voelde me nederig …. hoedje af voor de warmte die deze mensen ons gaven met zo’n simpele dingen. Daar kunnen wij Belgen nog wat van leren.

 

 

117

Het sanitair dompelde ons ook even terug in de tijd :-).

124

Na de lunch startte onze eerste workshop in het Kapeller house in Saldus.

Afbeeldingsresultaat voor kapeller house saldus In dit gebouw huisde vroeger een apotheek, hoewel het tot 1880 duurde eer er een dokter in Saldus kwam. Tot dan nam de apotheker zelf de rol van dokter op.

Nu doet het gebouw dienst als sociale ontmoetingsplaats, waar tentoonstellingen worden gehouden, optredens, creatieve activiteiten, …. Er is ook een kleine shop aanwezig, genaamd  “The House of Owls”.

137

Master Zinta Vãrpina leerde ons de verschillen tussen de traditionele Saldus wanten.

Aan de manier waarop de boord is gebreid, kan je zien of het werkwanten zijn, feestwanten of geschenkwanten.

 

De meeste eenvoudige boord is recht-averecht (links op de foto) en wordt gebruikt voor werkwanten. Daarnaast zie je een want met een gegolfde boord en daarboven een letse vlecht (‘latvian braid’), wat meteen al wat feestelijker is. De meest rechtse want wordt gebreid om kado te geven. De lussen aan de onderkant (‘fringes’) geven de want een extra touch.

En toen was het aan ons: de meest simpele boordjes breien in twee kleuren (corrugated rib). Op zich niet zo moeilijk, maar met naaldjes 1,25 mm of 1,5 mm is dat toch best lastig. Het duurde ook niet lang of de naaldjes begonnen serieus krom te staan.

 

Met een zigzagpatroontje erin begint de boord toch al op iets kunstigs te lijken.

 

Links: mijn werkje. Rechts: voorbeeld.

Wist je dat men voor extra warme wanten lussen breit aan de binnenkant? Wellicht stamt dit uit de periode van voor het dubbel-wanten-breien. Om de x-aantal steken maakt men op een bijzondere manier een lus achteraan het werk, waardoor je een hele warboel krijgt achteraan. Warm zal het zeker wel zijn, maar of het ook praktisch is bij het aan- en uittrekken, daar heb ik toch wel mijn vragen bij.

 

Links: Letse want met lussen aan de binnenkant. Rechts: mijn probeersel. Je merkt meteen dat het niet zo evident is om gelijke lussen te vormen.

Toen iedereen snakte naar koffie (Help! Kennen ze in Letland geen koffiepauzes?) werd de breisessie vervolgd door een sessie juwelen maken, begeleid door ‘jewelry master’ Dita Zagorska, die aan de achterkant van het gebouw een kunstatelier heeft.

 

Ook hier was weerom grote verwondering, dat je met kleine, simpele dingetjes, toch iets moois, en vooral unieks kan maken. Dit is mijn juweeltje geworden:

21886986_1687367597943142_544524488_o.jpg

Een leuk souvenirtje, he?

En toen was het tijd om onze reis verder te zetten naar Liepaja, waar het ‘echte werk’  ons te wachten stond.

Dit was het verloop van de eerste dag. Het vervolg vertel ik in een of meerdere blogposts. Het is werkelijk te veel om al die indrukken en de opgedane vaardigheden in één artikeltje weer te geven.

Groetjes,

An

Advertenties

3 gedachten over “Latvian Mitten Knitting Retreat (1)

  1. Hallo Ann, wat leuk om je hobby met een reisje te kunnen combineren en dan nog in zo’n authentiek land. Wat een leuke post trouwens, ik was al helemaal met jullie mee 😉 Ik kijk al uit naar het vervolg van het verhaal.
    Warme knuffel
    Christine
    b&b de vossenbarm

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s