BREIEN

Latvian Mitten Knitting retreat (3)

Ook ‘beaded knitting’ , is een ambacht dat in Letland hoog in het vaandel gedragen wordt.

Beaded knitting, oftewel breien met pareltjes, is in onze contreien niet zo gekend. Zelf kende ik voordien ook alleen maar het verfraaien van een kantgebreide sjaal met enkele pareltjes. Of van de laatste Sockmadness wedstrijd (lees hier).

‘Beaded knitting’ mogen we niet verwarren met ‘bead knitting‘. Daar waar bij beaded knitting de pareltjes OP de steken gebreid worden, is dit bij bead knitting TUSSEN de steken.

 

davana_9254
Beaded knitting

 

Gerelateerde afbeelding
Bead knitting

In Letland wordt deze techniek vooral gebruikt voor het breien van Mauči, of polswarmers. Vaak verwerkt men – net als bij de wanten – symbolen in het breiwerk.

Al op de eerste dag van onze breireis zagen we dat de man van Senã Klets typisch letse polswarmers droeg. We schrokken wel even toen we hem polswarmers zagen dragen met een soort hakenkruis. Het is nét iets anders, maar ons gaf het toch geen prettig gevoel, eerlijk gezegd. Bij hen is het echter het symbool van de zon, die ons energie geeft, blijheid en vuur, geluk aantrekt en het slechte afstoot.

20171004_113016
Deze polswarmer kocht ik in een ateliertje in Liepãja. Spijtig genoeg was er maar één exemplaar meer van. Een tweede zal ik dus zelf moeten breien…

Maar er zijn ook andere toepassingen:

248
Een gebreide parelceintuur aan het witte kleedje, en mooie parelafboordingen bij de blauwe trui.
249
Polswarmers
251
Zelfs dassen worden gepareld gebreid!
253
Parelboordjes bij een want
20171004_111941
Parelboordjes bij een handschoen. Let op de doorlopende parellijnen naar de vingertoppen toe. Echt elegant en feestelijk!

Solvita Zarupska leerde ons de techniek van het beaded knitting aan. Deze Letse mode-ontwerpster straalde eerder al haar pracht uit in de workshop boordjes breien, waarover ik vorige week vertelde (lees hier).

Vol enthousiasme volgden we haar instructies, maar al gauw ontdekten we dat ‘gauw’ niet bestaat in het parels inbreien…

21752596_126491544671149_4281311668732016086_o.jpg

Immers, het patroontje dat we mochten uitproberen, had maar liefst 4 kleuren! En dus nam de voorbereiding op het echte parelbreien toch wel wat tijd in beslag: een voor een moesten de pareltjes in de juiste volgorde (!) aan de draad geregen worden.

255

Het is belangrijk dat je garen gebruikt dat én dun genoeg is én voldoende stevig is. Een 2ply garen is ideaal, maar helaas vinden we dat niet zo veel meer op onze Belgische markt….

Er werd gepareld, geteld, gegromd, opnieuw geteld, gebreid en meerdere malen teruggestoken, maar uiteindelijk kwamen we toch tot een mini-werkje. Waarop de oh’s en ah’s van verwondering te horen waren. ‘Dat is leuk!’  was zowat de meest gehoorde uitspraak denk ik.

258 Dit is mijn miniwerkje. De draad was eigenlijk nét iets te dik om het fijn te kunnen breien. Je merkt ook dat de pareltjes in de eerste rijen verdoken liggen, wat natuurlijk niet de bedoeling is!

Halverwege had ik plots beet hoe het anders én beter moest. Hoera!

Vrijwel iedereen had al plannen om – eenmaal thuisgekomen – een beaded knitting projectje op te starten.

Maar… uit ervaring wist ik ook dat geschikte pareltjes vinden bij ons niet zo evident is.

Dus gingen onze 5 Belgische deelneemsters, na het Knitting Mitten Retreat, in Riga naarstig op zoek naar een parelwinkeltje. Hier en daar waren er wel hobbywinkeltjes maar het gamma pareltjes was eerder beperkt. Tot…. we deze vonden, in een straatje iets verder weg van het centrum:

456

We waren warempel in het walhalla van de pareltjes beland! Dit was voor ons dé ontdekking van de reis. En we kochten dat het een lieve lust was. Echt, we denken dat wij Belgen wel voor een paar dagen extra omzet hebben gezorgd voor deze vriendelijke uitbaatster  :-).

Met deze pareltjes ga ik toch al wel een eindje kunnen breien, denk ik. Niet?

20171004_111559

 

Weetjes:

 • Wist je dat in deze polswarmer maar liefst 1.290 pareltjes in verwerkt zitten? Dat is toch best wel veel tel- en rijgwerk!
 • 20171004_113406
 • De maat van pareltjes in nummers wordt uitgedrukt, waarvan de meest gebruikte 3, 6, 8 of 10 is? Hoe hoger het nummer, hoe kleiner de parel. In het parelwinkeltje zagen we een zakje parels met nummer 13. Kan je je voorstellen hoe klein die waren?

 

 • Voor maat 6/0 bijvoorbeeld zitten er 13.440 pareltjes in 1 kg. Dit wil zeggen 270 stuks in 20 gram. Handig om weten als je pareltjes koopt. Het meest ergerlijke in beaded knitting lijkt mij wel, halverwege je project te constateren dat je te weinig pareltjes hebt… Altijd genoeg kopen dus :-).

 

 

Advertenties

5 gedachten over “Latvian Mitten Knitting retreat (3)

 1. Jij snapt mijn frustratie😠
  Ik heb te weinig pareltjes om mijn tweede polswarmertje af te breien. Gelukkig zijn ze nog te koop. Alweer een buitengewoon mooi geschreven stukje. Dank voor het delen.

  Like

 2. Ola, ik heb in mijn vroegere jaren een geldbeugel gebreid met pareltjes. Nu doet deze dienst
  als opbergtasje voor mijn fietssleutel. Ik was hier zeer trots op. Alhoewel als ik de foto’s van de polsverwarmers zie dan ben ik heel jaloers en kriebelen mijn vingers. Een tante van mijn moeder, is of was hier heel bedreven in, naast kantklossen, patch work voor haar zelfgemaakte poppenhuisjes.

  Like

 3. Ik bewonder jullie, wat jullie daar allemaal op die korte tijd hebben geleerd, amai. Dat lijkt me niet evident met die parels, ik zou nogal vloeken denk ik, geduld is een deugd zeker????? zeggen ze dan (haha). Jij hebt alvast een grote voorraad, ben benieuwd wat hiermee zal gemaakt worden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s