BREIEN·sjaals en stola's

Dipinto drakensjaal

352

Weet je nog dat ik vertelde over mijn wolaankoop in Recklinghausen (Duitsland)? (klik hier als je het nog eens wil lezen). Welnu, de wol is inmiddels verwerkt tot een prachtige omslagsjaal.

Als je een beetje overweg kan met verkorte rijen, is deze sjaal een makkelijk voor-de-tv breiwerkje. Je breit steeds recht, en af en toe plaats je een markeerder om aan te duiden waar je rij stopt.

 

374

De opzet bestaat uit 99 steken. Per teruggaande rij laat je 3 steken ongebreid achter. (*) Bij het keren van je werk maak je dan de rij korter op een van de 4  gekende methodes van verkorte rijen:

  • verkorte naalden met omwikkelde steken
  • verkorte naalden met omslagen
  • verkorte naalden volgens de Japanse methode
  • verkorte naalden volgens de Duitse methode

Immers, als je gewoon je werk keert en niets speciaals doet, krijg je telkens een groot gat…

Het leidt te ver om in te gaan op de verschillende methodes, maar ik wil je wel meegeven dat ik voor deze sjaal de Japanse methode uitprobeerde. Dit houdt in dat er steeds een speldje komt te zitten aan de draad als je je werk keert. Ze blijft zitten tot de eerste rij van de volgende driehoek. Daar terug aangekomen brei je het lusje samen met de volgende steek. En weg gaatje! Dit betekent ook wel dat er vele speldjes blijven zitten tot helemaal op het einde van de sjaal. Gelukkig had ik een goede voorraad markeerdertjes!

291

(*) Als je dit herhaalt, krijg je een quasi rechthoekige driekhoek, terwijl alle steken nog op de naalden staan.

376

De tweede driehoek ontstaat nadat je eerst 16 steken bij opgezet hebt aan de goede kant van je werk. In de eerste teruggaande naald laat je 16 steken ongebreid achter. Zo heb je aan het begin van elke driehoek opnieuw 99 steken, waarover je 1 x breit. Dan doe je weer om en om de naald drie steken minder, tot de driehoek volledig gevormd is.

391

En zo ga je verder tot je de gewenste lengte van de sjaal hebt. De werkbeschrijving geeft aan dat er 18 driehoeken nodig zijn. Omdat ik toch voldoende wol had en graag de sjaal nog een extra keertje wou omslaan, heb ik er 22 van gemaakt.

290

Als alle driehoeken gevormd zijn, brei je nog enkele naalden recht over ALLE steken, en dat zijn er behoorlijk wat! Zo krijgt de ronding van je sjaal wat meer stevigheid. En dan afkanten maar!

313

295

Lekker warm!

 

 

 

Advertenties

7 gedachten over “Dipinto drakensjaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s