BREIEN·mutsen en wanten

Eindelijk klaar: mijn eerste echte Letse wanten!

Hèhè, eindelijk zijn mijn eerste echte paar Letse wanten klaar!

20171206_115143.jpg

Het verhaal begint zowat twee jaar geleden, toen ik een all-in pakketje kocht in ’t Wolwinkeltje in Leuven. Alleen de naalden moest ik nog bijkopen – maatje 1,5 mm ….

En dat is meteen ook de reden geweest waarom het zo lang duurde eer ik de wanten klaar had: die ultra dunne naalden! Immers, het garen dat je gebruikt, is dikker en nogal stug. Het was echt arbeid, de wanten te breien.

Na zowat één jaar – uiteraard met tussenpauzes! – was er 1 want klaar. Oef! Helaas was ze nèt iets te klein voor mijn oudste zoon, die aan nieuwe wanten toe was, maar voor mijn man paste ze als gegoten.  Ook goed he?

De tweede want ben ik begin dit jaar begonnen, maar ik geraakte niet verder dan de boord. De reis naar Letland heeft mij gemotiveerd om toch te blijven doorzetten. Maar…

Doordat er zoveel tijd tussen de twee wanten zat, en ik ondertussen in Letland heel wat meer breiervaring opdeed met die kleine naaldjes, blijkt dat mijn stekenverhouding veranderd is. Ik brei nu namelijk veel vaster. Met als gevolg…. de eerste want is groter dan de tweede….

Met het blote oog zie je het niet als ze naast elkaar liggen, maar het scheelt zowel in omtrek als in hoogte toch wel een dikke centimeter… en dat voel je natuurlijk als je ze aan hebt.

Jammer maar helaas… de wol van het pakketje was op, en bovendien zou ik er de moed niet meer voor hebben om nog een derde want te breien die beter aansluit bij de kleinste want.

Na het wassen met Eucalan heb ik tijdens het blocken nog wel een beetje extra ruimte kunnen geven aan de tweede want, zodat het verschil wat minder is. Maar je blijft het wel voelen natuurlijk…

Manlief is zeer blij met deze wanten, en is van oordeel dat niet perfect ook goed is, dus draagt hij ze nu met plezier. Oef!

Toen ik twee dagen geleden op Instagram las dat zelfs Monique Boonstra last heeft van een door de jaren veranderde stekenverhouding, en daardoor nu een 3de want breit, bood me dat toch wel een beetje troost. Ook de beste breisters kan dit dus overkomen :-).

Lesje geleerd: laat je breiwerk niet te lang liggen om het af te werken!

Advertenties

2 gedachten over “Eindelijk klaar: mijn eerste echte Letse wanten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s