BREIEN

Mijn BeddenGoed van Tante Zoet

Het is alweer even geleden dat ik iets van me liet horen. Dat heeft zo zijn reden…. achter de schermen ben ik namelijk bezig met enkele grotere projecten, waarvan ik niet altijd iets kan laten zien.

IMG_2147aa

Het BeddenGoed van Tante Zoet is er eentje van. Ik had er al eerder van gehoord, maar voor het eerst zag ik het deken in zijn geheel in Arnemuiden op het jaarlijkse brei- en haakfestival.  Ik was op slag verliefd op dit Zeeuwse deken en tekende in op het vijf maanden durende abonnement, uitgeschreven door Stichting Zeeuwse Visserstruien.

Vanaf september 2018 tot en met januari 2019 ontvang ik nu elke maand een patroon van 6 blokken ajourbreiwerk, die van onder naar boven gebreid worden. De 5 lange banen worden op het einde van deze knit-a-long naast en aan elkaar vastgehecht, zodat je een echt Zeeuws meebreideken hebt van ongeveer 147 cm breed en 207 cm lang.

Voor de wol koos ik een beetje budgettair voor Lang Yarns Super Socks 6 draadse sokkenwol in lichtgrijze kleur. Doordat deze draad iets dunner is dan voorgeschreven, zal mijn deken wat kleiner zijn, maar dat vind ik niet erg.

Ik heb de deken in het wit gebreid gezien, wat ik nog altijd wel het mooiste vind. Het jammere eraan is dat je zo snel vuil erop ziet, en wekelijks dit deken wassen zie ik toch niet meteen zitten. Toch wou ik ook geen donker garen, omdat dit het ajourbreien toch wel bemoeilijkt. De tussenoplossing dus: lichtgrijs.

20181012_145007

Tussen enkele andere grotere projecten door dus, begon ik eind september aan dit prachtige deken. Met naald 3 mm schiet het wel goed op. De blokken worden van elkaar gescheiden door een bobbeltjessteek, wat een leuke afwisseling is na een ‘concentratie’blok.  Voor de tv breien heeft me al een paar maal een eigen handtekening bezorgd in mijn deken…  maar daar is het dan toch ook handwerk voor, nietwaar? Niemand gaat een identiek deken hebben! 🙂

De eerste baan is ondertussen afgewerkt, en meet – ongeblokt – 165 cm lang en 23 cm breed.  Ik laat je even meegenieten:

20181021_124414
Blok 1
20181021_124409
Blok 2
20181021_124313
Blok 3
20181021_124259
Blok 4
20181021_124254
Blok 5
20181021_124250
Blok 6

De patronen zijn zowieso mooi, maar zullen pas volledig tot hun recht komen na opspanning.

Blok 3 geniet tot nu toe mijn absolute voorkeur! Blokken 4 en 6 dragen mijn handtekening :-).

Een aantal van deze ajourmotieven vind je ook terug in de Estlandse kantbreiboeken, dus in hoeverre je echt kan spreken van exclusief Zeeuwse motieven is een vraag die ik in het midden laat. Het is en blijft een leuk en nuttig breiwerk, en dat is voor mij het belangrijkste.

Wil je dit deken ook breien? Dat kan nog steeds, los van het abonnement. Meer info vind je op deze link.

Vereist breiniveau? Mits de nodige motivatie is dit zeker al een leuk leerproject voor beginnende ajourbreisters. Ook handig is dat je de blokken afzonderlijk kan breien, dus je kan je ajourbrei-ervaring stelselmatig opbouwen, mocht je die nog niet hebben?

En wat ook leuk is? Er bestaan een Facebookgroep, genaamd Zeeuwse Dekens Groep, waar je altijd hulp kan vragen, en je vorderingen kan tonen.

Na afwerking van baan 2 ontvang je opnieuw nieuws over mijn Beddengoed van Tante Zoet!

 

 

2 gedachten over “Mijn BeddenGoed van Tante Zoet

  1. Prachtig is je breiwerk geworden! En hoe Zeeuws het breiwerk is? De dames breiden vast ook naar aanleiding van bestaande patronen en pasten deze aan naar believen zodat de typische Walcherse avonddoekjes ontstonden. Ze schreven helaas zelden iets op. Het Zeeuwse hier aan is dat alle patronen die we nu breien zijn gevonden in doekjes, arm-warmers, slaapmutsjes e.d. die gedragen werden in de Zeeuwse klederdracht. Veel plezier bij het breien, de volgende reeks patronen komt er snel aan!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s