BREIEN·sjaals en stola's

Workshop intarsia breien

Ooit heb ik al eens intarsia gebreid. Toen ik een jaar of 14 was denk ik (1985). Toen liep zowat ieder kind rond met een zelfgebreide trui met een figuurtje op. Zo maakte ik voor een van mijn nichtjes een truitje met een beer op. Ik heb daar ook nog een foto van, maar net nu ik hem nodig heb, kan ik em niet meer vinden….  Te goed bewaard noem ik dat dan maar.

Deze foto – een ander nichtje met een trui gebreid door haar moeder –  toont wat ik bedoel.inge_plons

Hoe ik het toen aangepakt heb, weet ik niet meer, alleen herinner ik me nog wel dat je goed moest opletten met de overgang naar een andere kleur. Geen idee of men dat toen al intarsia noemde.

Waarin verschilt intarsia van fair isle breien?

  • Bij intarsia wordt er gebreid met kleurvlakken. Bij fair isle wissel je om de x aantal steken van kleur.
  • Bij intarsia heb je per kleurvlak een bol achter je werk. Bij fair isle neem je de andere draadkleur mee achter en in je werk.
  • Intarsia wordt meestal vlak gebreid, t.t.z. aan de goede, en vervolgens aan de verkeerde kant. Bij fair isle wordt meestal in het rond gebreid. In beide gevallen echter kan er zowel in het rond als vlak gebreid worden.
  • Bij intarsia moet je heel goed opletten bij de kleurovergangen. In fair isle is een constante draadspanning meer evident.

Persoonlijk vind ik fair isle breien makkelijker dan intarsia.

Intarsia vereist namelijk per kleurvlak een apart bolletje, dat ter plaatse blijft. Zo kan je in één zelfde naald bijvoorbeeld met 7 bolletjes moeten breien. Je kan je wel voorstellen dat dit vaak in de soep draait.  Om dit makkelijker te maken, gebruikt men vaak ‘visjes’ waarop dan een deel van de wol wordt gedraaid, en die netjes aan de achterkant van het werk blijven hangen. Op de volgende foto zie je wat ik bedoel:

20181112_142528

Naast de visjes zie je ook meteen het kluwen aan achteraf in te stoppen draadjes…  iets wat volgens mij geen enkele breister graag doet.

20181112_142556

Dit stukje intarsia breide ik naar aanleiding van de workshop die ik afgelopen vrijdag op de handwerkbeurs in Gent volgde bij ’t Wolwinkeltje. Het is het begin van de Cool Weave omslagdoek van Kaffe Fasset (het patroon kan je hier kopen) en hij wordt gebreid met Rowan Felted Tweed. Een zalig zacht luxueus garen.

Heden ten dage worden er minder figuren ingebreid zoals op bovenstaande foto, maar wordt het eerder abstract gehouden.  Dat sprak me erg aan in de Cool Weave.

Screenshot_20181109-175701.jpg

Door deze sjaal kan ik mij verder verdiepen in het mooi krijgen van de kleurovergangen. Net wat ik nog nodig had!

Op de workshop werd de vraag gesteld of je intarsia ook in het rond kan breien. Ja, dat kan! Maar dat is super ingewikkeld, althans dat is mijn ervaring. Herinner je nog dat ik vorig jaar met de Sockmadness een soort ‘blokken’sok moest breien? (lees hier) Dat was de eerste keer sinds mijn tienerjaren dat ik terug intarsia breide, en dan meteen op een ingewikkelde manier. Het was dan ook de laatste sok die ik in die wedstrijd breide…

We zullen dus eerst maar verder oefenen met het vlakke intarsia breien :-).

En die kleutertrui met de beer op, die ik op mijn 14de breide, heb je nog van me tegoed (terugvinden zal ik em) !

 

3 gedachten over “Workshop intarsia breien

  1. Hele mooie sjaal wordt het toch! Volhouden zou ik zeggen! En inderdaad werd dit vroeger gewoon inbreien of zo genoemd, niet intarsia, heb zo tientallen truien gebreid voor mijn zonen toendertijd, moet ook eens foto’s opdiepen misschien…..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s