BREIEN·mutsen en wanten

Hippe haarbanden

Mutsen… de ene draagt ze vaak, de andere heeft er een hekel aan. Vooral tieners krijgen er rechtopstaande haren van blijkbaar (letterlijk en figuurlijk).

Haarbanden dragen daarentegen is helemaal hip deze winter. De winkelketens liggen er vol van. Voor enkele eurootjes heb je er al een.  Ik huiver altijd als ik ze in mijn handen heb, want zo’n flinterdun synthetisch dingetje kan toch nauwelijks warmte geven???

Toen mijn dochter mij twee weken geleden vroeg of ik voor haar een haarband wou breien – “want die zijn gegarandeerd lekker warm!” – vloog ik natuurlijk meteen in mijn wolvoorraad. Restjes genoeg om haarbanden van de breien.

De eerste die ik maakte was een haarband met een twist. Puur uit het hoofd. Gewoon 30 steken opzetten en boordsteek breien 1 recht / 1 averecht. Dan halverwege het werkje verdeeld in 2 x 15 steken, en van elk afzonderlijk een 25-tal naalden gebreid. Vervolgens de 15 rechtse steken naar de linkerkant verzet, en omgekeerd, en hop, je hebt een lekker grote kabel. Vervolgens brei je weer een stuk boordsteek 1 recht / 1 averecht, en je naait de boel tot een ronde aan elkaar. Eenvoudig toch?

Dochterlief draagt em nu met veel plezier en vooral met warme oortjes!

Materiaal: Lang Yarns Super Soxx < 50 g. Naald: 3,5 mm. Kleur: lichtgrijs.

Toen had ik de smaak te pakken, en ging ik op zoek naar een iets ingewikkelder patroontje, wat ik op Ravelry vond.  Deze breide ik met een voorlopige opzet, zodat ik de band nadien naadloos kon sluiten met de kitchener stitch. Niet dat je het verschil erg voelt, maar het maakt je haarband wel helemaal af.

In plaats van boordsteek 1/1 wordt hier een siersteek gebruikt. Aan de voorkant wordt eventjes redelijk ingewikkeld gekabeld, maar dat past wel goed bij de rest van de band. Een ietswat feestelijkere haardband, die dan ook met de feestversiering op de achtergrond mag gefotografeerd worden :-).

Materiaal: Drops Merino Fine < 50 g. Naald: 3,5 mm. Kleur: mint.

Wie deze gaat dragen, is nog niet bepaald. De dochter draagt liever geen kabeltjes dus….

Haarbanden breien is leuk, omdat het een zeer klein werkje is (op een goeie avond is hij klaar), en omdat het de perfecte gelegenheid is om nieuwe steken uit te proberen. En bovendien heb je meteen een leuk kadootje voor de eindejaarsfeesten!

Brei jij ze ook?

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Hippe haarbanden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s