BREIEN·dekens

Lekker warm dekentje met mozaiek

Een vrijdagavond in het najaar 2016. Ik haal dochterlief af op kot in Leuven en ga met haar een avondje late night shoppen in het centrum. Natuurlijk hoort een bezoekje aan ’t Wolwinkeltje in de Parijsstraat daar ook bij.

Al een tijdje speelde ik met de idee om een mozaiek deken te breien (*). Dit had ik eens in de etalage zien hangen, en tijdens een van de breilessen die ik toen volgde, werd daar ook vol lof over gesproken door medebreisters.  Sommigen maakten een kussen, anderen een colsjaal of een half deken. Maar zo’n groot deken had ik tot dan toe nog nooit gebreid. Dat moest toch wel een gigantisch werk zijn, dacht ik. En ja, dat was het ook…

(*) Wat is mozaiek breien?
Mozaiek breien is een makkelijke manier om te breien met kleuren. Het geeft je breiwerk meer textuur. Je breit:
– met meerdere kleuren (vaak 2)
– nooit met twee kleuren tegelijk in dezelfde rij
– telkens maximum 2 rijen met dezelfde kleur
– altijd recht, zowel in de heen- als in de teruggaande naald 
– volgens een opgelegde teltekening
– en afwisselend met gebreide en afgehaalde (ongebreide) steken

Dit zou het worden:

Het patroon is te vinden in FAM fatto a Mano 226 (accessoires) van LANG YARNS. Voor het deken heb je 14 bollen Lang Yarns Malou Light nodig, in 3 verschillende kleuren. Je kan met dezelfde techniek ook een kussen of een colsjaal breien. 

Vrijwel onmiddellijk na de aankoop van de wol stond het begin al op de pennen. Het mozaiekpatroon is een aaneenschakeling van blokjes.

Elke naald telt 222 steken en elk patroon telt 36 rijen. Ik herinner me nog dat collega-breister Ingrid zei dat je 1 patroon in de hoogte per avond kon breien. Ik begon dus al gauw te tellen. 1 patroon x zoveel hoogte  = … oh dat gaat vlug af zijn! Wie weet al tegen nieuwjaar! Maar dat was een beetje te optimistisch. Immers, elke avond zo’n immens lange rijen breien is best vermoeiend. Je ziet je deken ook niet zo snel vorderen. En ja, je hebt nog tal van andere projecten liggen ook natuurlijk. Herinner u de poezensokken die ik vorige eindejaarsperiode volop op bestelling breide?(lees hier)

823

En zo gebeurde het dat het deken in de WIP-mand belandde na een tiental patroonherhalingen, tot in het voorjaar 2018. Het naderend einde van de winter indachtig, kreeg ik een nieuwe adrenalinestoot en dat deken moest en zou af zijn nog voor het goed en wel terug zomer was. De eerlijkheid gebiedt mij om toe te geven dat het een hele opdracht was. Het breien op zich was wel plezant, maar die lange rijen staken me echt tegen. Om mezelf te motiveren, maakte ik zelfs een ‘goed-gedaan!’ -kaartje voor me. Telkens er een patroonherhaling gedaan was, mocht ik een vakje aankruisen. En zo geraakte mijn deken toch klaar medio dit jaar.

064.jpg

Nu nog een I-cord errond breien, dacht ik. Dat maakt het helemaal af! Dat moet toch in een avondje kunnen, niet? Man, man, wat heb ik toch dat idiote koordje vervloekt! Dat ging echt voor geen centimeter vooruit. Ja, weet je, elke steek die je bij opneemt uit de rand, moet je er eerst drie andere breien. Als je weet dat mijn deken een omtrek heeft van 572 cm, begrijp je zeker dat dit ook veel langer duurde dan gepland. (Wil je meer info over een Icord, lees hier)

En dus belandde mijn deken met nog een halve omtrek I-cord te doen, terug in de WIP-mand. Pas vorige maand kreeg ik het voor mekaar om de deken helemaal af te werken. BLIJ DAT IK BEN!

20181227_132805

20181227_132958
Afmetingen: 110cm breed en 176 cm lang. 
Materiaal: 5 bollen lichtgrijs, 9 bollen donkerblauw en 4 bollen geel.

Het is nu lekker koud buiten en mijn dekentje komt goed van pas ’s avonds bij de tv.

Ik ben super trots op deze prestatie!

3 gedachten over “Lekker warm dekentje met mozaiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s