dekens·HAKEN

Interlocking crochet – dubbel filet haken

Het nieuwe jaar is inmiddels goed en wel ingezet. Nu iedereen zijn of haar goede voornemens heeft gemaakt, de kindjes terug naar school zijn, er terug wat meer regelmaat is na de drukke feestperiode, wil ik op mijn beurt jullie allen nog het beste wensen voor dit nieuwe jaar. Met in de eerste plaats een goede gezondheid voor uzelf en uw omgeving, want daar staat of valt alles mee. 

Ik begin het nieuwe jaar net zoals ik het vorige heb afgesloten, met een lekker warm deken. Gehaakt deze keer.

473

In de zomer raakte ik terug in de ban van haken, hoewel breien nog wel mijn voorkeur is. En oh, wat is er ook in de haakwereld nog zoveel nieuws te leren!

Een van de nieuwe dingen – voor mij althans – is Interlocking Crochet, ook wel dubbel filet haken genoemd. Wie kent er niet die typische gordijntjes die vele decennia geleden haast in elke woning aan de vensters hingen? Met witte, ultradunne katoen en een superdunne naald gehaakt.

Afbeeldingsresultaat voor filet haken gordijntjes
Bron: Pintrest

Wel, interlocking crochet is een modernere versie van dit vroegere freubelhaken. De basis blijft stokjes en lossen, maar je werkt met twee kleuren in een afwisselend patroon door hokjes heen. Het geeft een geweldige structuur, en het resultaat is te vergelijken met mozaiek breien. Maar ook wel met dubbel breien, want aan de andere zijde van je werk is er ook een patroon zichtbaar. En dat is niet altijd hetzelfde patroon in spiegelbeeld!

Het moet gezegd dat je wel van pittig haakwerk moet houden en een portie doorzettingsvermogen nodig hebt. Je moet anders denken dan je gewoon bent, en dat op zich is al een hele klus. Maar eens je vertrokken bent, geeft dit haakwerk zo immens veel voldoening. Werkelijk waar, als je houdt van een uitdaging, zeker eens proberen!

Om kennis te maken met de techniek maakte ik eerst twee proeflapjes, die meteen ook als pannenlappen kunnen dienen. De meest eenvoudige is het lapje met het zigzagpatroon. De achterkant heeft hierbij eenzelfde patroon.

166.jpg

Een stapje verder is dan de lap met aan beide kanten een ander patroon. Hoe wonderlijk is dat?

164.jpg

En toen was ik klaar voor het echte werk: een deken, ontworpen door De Handwerkjuf.nl. De patronen maakten deel uit van een CAL (crochet-along) waardoor het deken in 13 weken kon gehaakt worden. Toegegeven, het was een hele klus om op schema te kunnen blijven. Immers, de opzet was 241 steken, en elke volledige rij bestaat uit twee te haken rijen.

059.jpg

Om je een idee te geven van de tijdsbesteding: ik haakte 3 volledige rijen op 80 minuten. Het deken telt 157 rijen…. (we zullen maar stilletjes zijn over het uurloon dat hiertegenover zou staan…).

197.jpg

Gelukkig had ik regelmatig ‘hulp’ van ons puppietje die zich maar al te graag al in het deken nestelde terwijl ik aan het haken was.

Het werd een super warm deken van 125 cm op 186 cm groot. Super warm omdat het eigenlijk dubbellagig is. En super kostbaar voor mij omdat ik hierdoor een bijzonder leuke haaktechniek heb ontdekt.

467

469
De achterzijde

Voor- en achterzijde :

Ik was als het ware emotioneel van blijdschap en fierheid toen ik de laatste draadjes instopte van dit prachtige deken!

Wil jij deze techniek ook graag leren? Mail me even en ik houd je op de hoogte van de aankomende workshops interlocking crochet!

Ook voor wolwinkels of verengingen wil ik zeker workshops interlocking crochet organiseren. Informeer vrijblijvend!

 

5 gedachten over “Interlocking crochet – dubbel filet haken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s